Voorbereidingen
Door: Roos
Blijf op de hoogte en volg Roos
24 Juli 2012 | Nederland, Arnhem
Op 31 augustus vlieg ik op uitnodiging van de lokale overheid (van Save, mijn toekomstige woonplaats) naar Rwanda om PABO docenten te trainen en workshops te geven op een VSO/UNICEF TTC (teacher training college). Het project heet Child Friendly Schools en is erop gericht onderwijs zo vorm te geven dat leerlingen (pabo studenten en kinderen) actiever betrokken worden bij het onderwijs! Ik stel me hierbij o.a. interactieve werkvormen en coöperatief leren voor.
Het doel is duurzame verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.
But Roos, why??
Ik geloof dat goed onderwijs, de toegang tot kennis en het trainen van vaardigheden in een veilige omgeving, kansen creëert voor mensen om zich te ontwikkelen. Kinderen wereldwijd hebben recht op goed onderwijs en zijn de toekomst van onze planeet!
Ik vind het geweldig om kinderen les te mogen geven! Toch ga ik nu met volwassenen werken. Waarom? Ik wil geen baan innemen van een lokale collega! Integendeel! Het doel is dat ontwikkelingslanden ons NIET meer nodig hebben! VSO, de organisatie die mijn plaatsing mogelijk maakt, werkt volgens het principe; train de trainers, in landen waar (weder)opbouw mogelijk is (geen oorlogsgebieden). Wanneer de docenten, artsen, managers, techneuten etc. in Rwanda (aangeven) zelf over voldoende kennis (te) beschikken, zullen de VSOers vertrekken!
Geld en goederen zijn korte termijn oplossingen die vaak ook nog in verkeerde handen terecht komen en mensen afhankelijk maken! Heel goed bedoeld sturen mensen bijvoorbeeld gratis pennen of klamboes naar een land. Maar het lokale klamboe bedrijf, dat mogelijk ook nog eens veel duurzamere klamboes maakt, gaat failliet! Dit maakt de mensen afhankelijk en lokale kennis gaat verloren! Juist het zelf kunnen voorzien (in levensonderhoud) zorgt voor groei van eigenwaarde, het geloof in eigen kracht van waaruit mensen hun kennis en vaardigheden verder kunnen ontwikkelen! Ik neem dan ook geen goederen mee naar Rwanda. Ik wil eerst daar gaan kijken waar behoefte aan is. Vervolgens zal ik kijken of dit lokaal beschikbaar is of jullie eventueel vragen om materiaal mee te nemen of op te sturen! Met een beetje geluk ook wat digitale zaken!
Ik werk op basis van gelijkwaardigheid en respect tegen een lokaal salaris. Waarom zou ik meer verdienen dan mijn lokale collega's? Om hen goed te kunnen begrijpen en ondersteunen denk ik dat het belangrijk is om ook hun dagelijks leven te ervaren en in de gemeenschap te gaan wonen.
Roos, how can I help?!
Om mijn werk via VSO mogelijk te maken is VSO puur afhankelijk van giften! Daarom wil ik je vragen mij te steunen! Dit kan in de vorm van geld of publiciteit! Want VSO is ook opzoek naar jou, (of naar je collega of buurman,) naar vakkennis die kan worden ingezet voor het werken aan betere wereld! Naamsbekendheid is fantastisch want VSO is een geweldige organisatie met een moderne visie op ontwikkelingswerk!
Wat ik het allerliefst wil is het maatschappelijke gesprek gaande houden! Kritische vragen over ontwikkelingswerk, of het wel zin heeft en in welke vorm!
Ik wil weten WAAROM je mijn werk wel of niet steunt! Schrijf je boodschap hier of op mijn Facebook startpagina zodat dit gebruikt kan worden als forum.
Dus geef of niet.. aan VSO 92, onder vermelding van mijn naam!
Ben je het oneens met mijn letterlijke beweegredenen maar ben je bang dat ik zal verhongeren (ja ik ben een stevige eter) en geef je daarom, schrijf het dan ook op! Echt ik wil het weten!
Ik heb veel zin in dit avontuur en de uitdagingen die mijn leven enorm zullen verrijken!
Iedereen bedankt!
24 Juli 2012 - 15:02
Roos Sprangers:
Ik zal zelf het gesprek openen:
Ik geloof dat zowel kennis en vaardigheden als ervaringen en gesprekken met anderen belangrijk voor zijn voor ontwikkeling!
Een voorbeeld: Door mijn ervaring in Burika Faso (12 jaar geleden,) is mijn visie gaan veranderen. Ik besefte ik hoe bevoorrecht wij Nederlanders zijn!
Doordat ik kan communiceren en lezen en schrijven heb ik toegang tot kennis. Ik heb deze kennis gebruikt om te weten te komen wat ik als individu kan doen om een positieve bijdrage te leveren aan (duurzame ontwikkeling) in de wereld. Ik koop nu bijvoorbeeld zoveel mogelijk Fairtrade producten om eerlijke wereldhandel mogelijk te maken en ik eet vegetarisch omdat dit een positief effect heeft op de wereldvoedselvoorziening! Om dieren te voeden die als voedsel voor ons dienen is heeeeel veel landbouw nodig, daarom is het veel beter om zelf landbouw producten te eten! Bovendien stoten dieren veel CO2 gassen uit. Nu schijnen vegetariërs ook nog eens sterkere botten te hebben.
Ik fiets naar mijn werk en ben zojuist naar Londen gereisd met de bus. Kortom ik ben bewuster gaan leven en het voelt goed (het is geen moeite, de Hollandse vegetarische keuken is heerlijk en het kost ook niets extra omdat ik geen voedsel weggooi en dus nooit teveel koop)! Dit is wat ik kies, ik wil het nu even zeggen omdat ik weg ga en dan niet zoveel meer kan zeggen ;) wat jij doet is jouw keus!
Dan nog iets over de vooroordelen die ik regelmatig om me heen hoor! Het is makkelijk om te zeggen dat Afrikanen lui zijn, maar als je verder kijkt zou het 'per dag' leven, wat wij als lui bestempelen ook functioneel kunnen zijn. Bijvoorbeeld omdat ver vooruit denken eeuwen lang koffiedik kijken is geweest. Wat voor zin heeft het om te sparen of hard te werken voor een baas die toch al heel rijk is en je als nummer behandeld en evenveel betaald! Als je vandaag eten hebt en een vreugde hebt in je leven is het goed! Als je vandaag wat meer hebt trakteer jij de buurman! Heb je morgen wat minder dan trakteert de buurman jou!
Wanneer mensen overtuigd worden van het ‘waarom’ van het werk wat zij doen, zij persoonlijk belang bij hebben bij het goed doen van hun werk (eigen verantwoordelijkheid krijgen) en begeleiding en perspectieven (duurzame ontwikkeling, hart voor de mensen en organisatie) krijgen in hun werk ben ik ervan overtuigd dat zij goed werk zullen leveren. Ik wil je dan ook vragen hen niet te veroordelen!
Mij ook niet alsjeblieft! Mijn kijk op zaken zal ongetwijfeld ook weer veranderen!
Alles wat ik hierboven heb beschreven doe ik met de beste bedoelingen vanuit de kennis en ervaring die ik nu heb.
Wat denk jij?
24 Juli 2012 - 17:57
Addy_sprangers@hotmail.com:
Lieve Roos, wat fijn dat nu je wens in vervuling gaat. Ik heb Jantje Struif Bontkes gesproken die regelmatig in Rwanda komt voor de PUM=gepensioneerde experts. Zij is coordinator en weet veel nuttige ardessen. oa waar je goedkoop (25 dollar per nacht) in Kigali kunt logeren en tal van nuttige tips. Als je zegt dat je nichtje van Addy Sprangers bent een van de vriendinnen van Annemieke uit A'dam geeft ze je alles wat je weten wilt. Ja mag haar ook bellen op haar nummer thuis: 06-317615502 mail= jantjesbb@planet.nl ik spreek je nog, tot zover nu, liefs Addy -
24 Juli 2012 - 18:33
Lieve Ondernemende Roos,:
Ik wil je daar graag bij helpen maar ik wil ook voorkomen dat ik de verkeerde dingen doe of geef. Daarom ga er eerst maar eens rondlijken en laat dan maar weten waar ZIJ behoefte aan hebben, dan zal ik zien wat ik voor hen kan doen.
Heel veel succes, goede reis en hou ons op de hoogte.
Liefs, Anton.
PS: Deze site is een uitstekend initiatief.
25 Juli 2012 - 11:47
Anton Sprangers:
kijk nu staat mijn foto er wel bij.
Anton. -
26 Juli 2012 - 02:01
Roos:
Bedankt Addy en Anton! Enne, mooie foto!
30 Juli 2012 - 13:45
Michiel Roosjen:
Lieve Roos, wij hoeven ons hier geen zorgen te maken, want jij vertrekt met de juiste motieven. Heel erg knap! Wat een heerlijk bericht om te lezen, bron van inspiratie voor alles en iedereen. Voor vertrek hebben we een mooi gesprekje over mijn bijdrage en gaan we verder op wat we gisteren al hebben ingezet (op de fiets!), kijk er naar uit!